Spor yaparım sağlıklı yaşarım

Muş İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Spor Yaparım Sağlıklı Yaşarım sloganıyla Belediye Meydanı önünde halk sağlığı etkinliği yapıldı.Belediye meydanı önünde vatandaşları bilgilendiren Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı doktorlar, vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla böyle bir etkinlik yaptıklarını ifade etti. Toplum Sağlığı Merkezi doktorlarından Diyetisyen Edip Taş, vatandaşları KETEM´e çağırdıklarını belirterek, 4 Şubat Dünya Kanser günü dolayısıyla sağlıklı yaşam aracıyla bir etkinlik yapıyoruz. Toplum sağlık merkezinde çalışıyoruz. Kanser önlenebilir bir hastalıktır. Erken teşhis için insanlara yararlı olmaya çalışıyoruz burada. Şimdide bir yürüyüşümüzü gerçekleştireceğiz. İnsanları KETEM´e çağırıyoruz. Erken teşhise davet ediyoruz. Daima KETEM´de hizmet veriyoruz. Sürekli bir hizmetimiz var. Eğitimi burada vatandaşlara veriyoruz. Onları bilinçlendiriyoruz dedi.

YÜZDE 95 ETKİLİDİR
Dünya Kanser Günü dolayısıyla vatandaşlara bilgi veren stant görevlileri, Kanser, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemidir. Bu çerçevede kanserden korunmak büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmekte, bölge veya şehirlerimiz arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli farklılıklar bulunmamaktadır. Bununla birlikte, ülkemizdeki kanser vakalarının önemli bir kısmı sigara ve obeziteyle ilişkilidir. Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilmektedir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde  90-95 oranında etkilidir. dediler.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİ ETKİLEMEKTEDİR
Kanserle ilgili yanlış bilinen bilgilere de dikkat çeken yetkililer, Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir. Kanser Daire Başkanlığımızın da üyesi olduğu Dünya Kanser Teşkilatı (UICC) tarafından 2013 Dünya Kanser Günü´nde kanser hakkında yanlış bilinenler teması üzerinde durulmaktadır. Dünyada ve ülkemizde kanserle ilgili bazı yanlış bilgiler ve doğruları aşağıda vurgulanmıştır. Yanlış1: Kanser bir sağlık sorunudur. Doğru: Kanser sadece bir sağlık sorunu değildir. Sosyal ve ekonomik yönleri de olan insan haklarını etkileyebilen bir sorundur. Yanlış 2: Kanser; gelişmiş ülkelerde, yaşlı ve refah düzeyi yüksek insanlarda görülen bir hastalıktır. Doğru: Kanser küresel bir sorundur, her yaşta görülebilir. Özellikle gelişmekte olan ülkeleri etkilemektedir. Yanlış 3: Kanser ölüm demektir. Doğru: Günümüzde yeni tedavi yöntemleri ile pek çok kanser türünde uzun yaşam sürelerine ulaşılmıştır. Ülkemizde tüm kanser tedavileri ücretsiz yapılmakta ve modern tıptaki standart bütün tedavilere ulaşılabilmektedir. Yanlış 4: Kanser benim kaderim, ondan kaçamam. Doğru: Kanser önlenebilir bir hastalıktır.

Doğru stratejiler ile her üç kanserden birisi önlenebilmektedir. Bakanlığımız Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı tarafından kanser kontrolüne yönelik yapılan çalışmalar ise şunlardır: Kanser kayıtçılığında, dünya nüfusunun % 8´i takip edilmektedir. Ülkemizde ise toplam nüfusun yaklaşık % 27´si kanser gelişimi açısından aktif takip altındadır. Son olarak İstanbul ve Mersin illerimizde de aktif kanser kayıt merkezleri kurulmuştur. Bu merkezlerle birlikte aktif kanser kaydındaki oran ülke genelinde % 50 seviyelerine ulaşacaktır. İzmir Kanser Kayıt Merkezimiz, Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu (IARC) tarafından, kendi ülkelerinin kanser kaydını yapacak yabancı uzmanların eğitimi için Bölgesel Eğitim Merkezi olarak belirlenmiştir. üKanser önleme çalışmalarında tütün ve obezite ile mücadele devam edecektir. Ayrıca 2013 yılında, Türkiye Radon Haritalandırma ve Eylem Planı ile Türkiye Asbest Kontrolü Stratejik Eylem Planı hayata geçirilecektir ifadelerini kullandı.

DEVAM ETMEKTEYİZ
2023 planlarını hatırlatan yetkililer, KETEM´lerimizde Erken teşhis hayat kurtarır! prensibiyle meme, kolorektal ve serviks kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz verilmektedir. Vatandaşımızın kanser taramalarına daha kolay ulaşabilmesi için mahallelere kadar giderek Mobil KETEM araçlarımızla verilen hizmeti yurt geneline yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.

Ayrıca kanser taramaları 2013 yılında tüm illerde Aile Hekimliklerimize entegre edilecektir. Uygulanan kanser tarama programlarının etkinliğinin artırılması için ulusal standartlar belirlenmiş ve yayınlanmıştır. Bu çerçevede; ülkemizde meme kanserinin daha erken yaşlarda görülmesi nedeniyle meme kanseri tarama yaşı 40´a indirilmiştir. Rahim ağzı kanserlerinin erken teşhisi için 30-65 yaşları arasında devam edilen smear (sürüntü) programına HPV testleri de ilave edilmiştir.

Ayrıca bağırsak kanserlerine yönelik ülke genelinde 50-70 yaşlar arasındaki vatandaşlarımızın dışkıda gizli kan testi ve kolonoskopi ile taranmaları sağlanacaktır. Bütün bu taramalar sayesinde bu üç kanser türünde de erken teşhis imkanları artacak ve hastalarımızda ciddi yan etkilere neden olan tedavilerin önüne geçilecektir. Kanser tedavisi olan vatandaşlarımızın ağrı kontrolünde kullanılan morfinlere ulaşabilmeleri için merkezi olarak uluslararası morfin ithalatı ve yerli morfin üretim çalışmaları başlatılmıştır. Benzer şekilde ilk defa ulusal ilaç firmalarımızca yerli kemoterapiler üretilmeye başlanmıştır. Robotik kemoterapi hazırlama ünitelerimizi ve radyoterapi merkezlerimizi 2023 planlamamıza göre yaygınlaştırmaya devam etmekteyiz. Ülkemizde uluslararası standartlara göre uygulanan tedavilere her bir vatandaşımız kolayca ve ücret ödemeden ulaşabilmektedir. Sosyal devletin bir parçası olan bu anlayışımız önümüzdeki yıllarda da devam edecektir diye konuştu.

UZUN SOLUKLU BİR MARATONDUR
Kanserle mücadelenin uzun soluklu olduğuna dikkat çeken yetkililer, 2012 yılında pilot uygulama olarak bazı merkezlerde başlatılan Palyatif Bakım ünitelerimiz yurt genelinde yaygınlaştırılacaktır. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde 200´ün üzerinde palyatif bakım merkezi kurulması hedeflenmektedir. Böylelikle kanserle mücadele eden ve hayatının son günlerini yaşayan vatandaşlarımızın her türlü ihtiyacını karşılayan, fiziksel, ruhsal, psiko sosyal ve maddi açıdan destekleyen bir sağlık sistemini kurmuş olacaktır. Ülkemizde kanserle olan mücadelemiz bütün toplumsal unsurların desteği ile devam edecektir. Kanserle mücadele uzun soluklu bir maratondur ve ekonomik güç, siyasal istikrar ile birlikte halkımızın da aktif katılımını gerektirmektedir şeklinde konuştu.

Muş Ovası Gazetesi

Muşspor 2. Lig Yolunda Dev Adım Attı
Muş Spor, Kritik Maça Hazır
Muşspor, Orduspor 1967 A.Ş. İle Puan Arayışında
Muşspor’da galibiyet hasreti devam ediyor