Kurtik Kayak Merkezi Projesi için harekete geçmeliyiz

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uluslararası ve ulusal kış sporları yarışmalarına elverişli alanların tespiti ve Türkiye’nin kış turizmi potansiyeli ile kış sporları eğitimi potansiyelinin tespit edilmesi amacıyla işbirliği protokolü imzalandığı belirtilmişti. Bu konuda Kurtik Kayak merkezi için Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat hocamızın gayretleri vardı.

Özellikle bu yıl Türkiye genelinde kayak merkezleri yeteri kadar yağış almadığından sıkıntı yaşadı, birçoğu Muş Kayak evi Dâhil sezonu açamadan kapattı. Sezonu açan kayak merkezleri de Kar olmamasından dolayı çok kısa sürede kapatmak zorunda kaldı. Bilindiği üzere Kurtik dağımız 2800 metre yüksekliğinde ve normal kış şartlarında yer yer 5-6 metreye kadar kar yağışı alıyor, bu yıl küresel ısınmadan dolayı Türkiye genelinde kar yağmadı ama 2800 m yüksekliğindeki Kurtik dağımız yaklaşık 3 metre civarında kar aldı, buda şu anlama geliyor 8 ay aralıksız kayak yapabileceğimiz bir yerimiz var. Böyle bir tesis yalnız kış turizmi için değil yazın da kullanılabilir. Tesisin yer aldığı kurtik dağında günü birlik piknik, yamaç paraşütü etkinliği, dağcılık ve yürüyüş faaliyetleri yapılabilir. Atılabilecek doğru adımlarla Türkiye standartlarının üzerinde bir kayak evine sahip olabiliriz, Uluslararası kayak yarışmalarını ilimizde yapabiliriz, burayı hem yerli hem de yabancı turiste açabilecek şekilde çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bununla ilgili olarak Tüm Halkımız el ele vermeliyiz.

İlimizi Kış sporları çerçevesinde önemli bir cazibe haline getirebilmemiz için Kurtik Kayak merkezi şart. Şehrimizi böyle bir kapasiteye sahip, iyi bir havaalanımız var, huzurlu bir kentimiz var, naif ve nezaketli bir halkımız var. Kurulacak kayak merkezi önemli avantajlara sahip olacak. Birincisi şehir merkezine çok yakın olması 5 km yakınlıkta, En Kaliteli Kar ( Kristal Kar ) burada, Ulaşım imkânları çok müsait ve çok kar yağan bir bölge. Bütün bunlar yerli ve yabancı turist için fevkalade önemli avantajlardır. Dolaysıyla bu avantajlarımızı en iyi şekilde kullanmalıyız.

Muş Milletvekilimiz Mehmet Emin Şimşek, Muş Valimiz Aziz Yıldırım, Belediye Başkanımız Feyat Asya, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat ve tüm halkımızla beraber İlimiz için bu fırsatı değerlendirmeliyiz. Geçtiğimiz günlerde Tanıtımı yapılan Hakkari ilinde yapılacak olan kayak merkezi için DAKA dan Yaklaşık 10,5 milyon TL bütçeli proje onaylandı. % 75’i Ajans tarafından finanse edilirken % 25’lik kısmı Hakkari İl Özel İdaresi tarafından karşılanacak şekilde bir kayak merkezi projesi yapılıyor. Buna benzer bir projede neden İlimiz için yapılmasın ki? Kurtik kayak projesi için çok çaba sarf edelim, Her platformda bu önemli projeyi dile getirelim Kurtik Kayak merkezinin yapılması ve cazibe merkezi olması için çalışmalar başlatalım, bunun için yerel kaynaklarla kalkınmak mümkün değil. DAKA ile, Gençlik ve Spor Bakanlığımızla görüşelim, Burayı daha bir profesyonel gözle ve planlama ile bakalım. İlimizin geleceği Kurtik dağına modern teleferik sistemine sahip Kurtik Kayak Merkezi olabilir…

Fırat Demir

Kurt Hoca Muş Spor’da
MuşSpor’un Başarısı İçin Elimden Geleni Yapıyorum
Muşspor, Sportif Direktörlük Pozisyonunda Önemli Bir Değişiklik Yaptı
Muş Spor 3-0 Yenilgiyle Zirve Yarışında Güç Kaybetti